Tražimo potpuno ozdravljenje okoline u najotrovnijoj regiji

Tražimo potpuno ozdravljenje okoline u najotrovnijoj regiji

Danas je u Lukavcu održana konferencija za štampu povodom predstavljanja Deklaracije o stanju opasnosti za klimu i okoliš.

Deklaraciju su predstavili  Muharem Musić, predsjednik Glavnog odbora i Amir Husarić, član predsjedništva Liberalno demokratske stranke   BiH.

LDS BiH: Današnja konferencija za štampu – Želimo potpuno ozdravljenje okoline u najzagađenijem gradu na svijetu

Muharem Musić je rekao: da LDS  prepoznaje vlastitu odgovornost i obavezu da promoviše sve ciljeve zaštite okoliša, kao i donošenje Deklaracije o stanju opasnosti za klimu i okoliš u svim zajednicama, i na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, koju je već donijelo više od 2.000 lokalnih i parlamenata na nivou država i EU. LDS BiH će biti pokretačka snaga ove tranzicije u Bosni i Hercegovini.

Amir Husarić je dodao da su u Poljskoj ovakve i slične priče doživjele sretan završetak.  EU banka je spremna ponoviti pomoć  i na zapadnom Balkanu, dati svoju podršku u iznosu od 62 milijarde eura. Evropska investicijska banka su spremna dati 400 miliona godišnje, da kroz investicije te razvoj energetske i prometne povezanosti, preduzeća i slično, prljavu industriju zamijeniti čistom.

Mihad Sakić, povjerenik LDS BiH za Lukavac je govorio o lokalnoj problematici: Vlast u Lukavcu je nenadležna, ali je odgovorna! Pokretanje tužbi protiv najvećih zagađivača okoliša u Lukavcu je nužno. Brojni kantonalni i federalni zakoni, uredbe Evropske unije štite  čovjekov okoliš i zdravlje, dok vlasti u Lukavcu ne čine ništa!

Prošlo je 30 godina u kojima lukavačka politička javnost bezuspješno nastoji riješiti pitanje zagađenja i trovanja životnog prostora. Zvanična politika,  bolje rečeno, političke grupacije koje su imale ključnu ulogu u donošenju važnih odluka, koje se direktno odnose na rješavanje ekoloških problema su po uhodanoj formi sebe nastojale proglasiti nenadležnim.

To im je bio alibi, prije svega za očuvanje radnih mjesta u fabrikama sa najprljavijom industrijom u Evropi. Od strane ekoloških  stručnjaka za pitanja klime u prečniku koji iznosi 5 km, smještena je lukavačka prljava  industrija. Ovo je najzatrovaniji dio evropskog prostora, koji je u ekološkom smislu najopasnije područje za život ljudi. Prema podacima  Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac, kako su naveli u svom proglasu građanima općine, od 16.01.2020 godine. „Zar nam je potrebno da znamo  bilo što drugo, osim provjerene činjenice  da je u Lukavcu registrovano u 2018. godini, 14.388 osoba oboljelih od respiratornih bolesti, te 7.281 oboljeli od bolesti krvotoka. U ovoj 2020. godini stanje bi moglo biti još poraznije.“

Rudnik „Šikulje“ doprinosi  promjeni mikro klime: narušeno je provjetravanje šireg područja površinskog kopa Šikulje,  odvodnja podzemnih voda u okolnim mjestima te su mnoga naselja ugrožena kada je u pitanju vodosnabdijevanje.

Decenijama je poznato da su GIKIL, SISECAM (“Bijelo more”), Fabrika cementa Lukavac (spaljivanje opasnog otpada) najveći zagađivači životnog prostora na području općine Lukavac. Vodna akumulacija jezera Modrac također negativno utiče na klimu i okoliš.

Komunalni otpad se na neadekvatan način zbrinjava na deponiji koja ne posjeduje kapacitete  za zbrinjavanje istog. Postoje i drugi manji zagađivači  što doprinosi  stvaranju ambijenta u kojem je  u biološkom smislu teško, gotovo nemoguće opstajati.

Postojeći zakoni se ne poštuju od strane zagađivača. Sankcije su minorne. GIKIL  se obavezao 2012. godine da će  uložiti 111 miliona KM u smanjenje  onečišćenja okoliša. Od toga su uložili su svega  5!

Ovo je samo drastičan primjer nepoštivanja elementarnih ljudskih  prava na području općine Lukavac. Lokalna kao i vlast TK-a su nenadležne. Federalna zbog različitih lobističkih uticaja je pasivna i neučinkovita.

Lukavac i dalje ostaje najzagađeniji grad u Evropi.

Današnja konferencija je znak za odgovarajuću akciju predstavničke i izvršne vlasti Općine Lukavac. LDS BiH traži i zalaže se  potpuno  ozdravljenje okoliša   u najzatrovanijem  od strane industrije, gradu Lukavcu i njegovoj okolici.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *