Sjećanje na iskrene prijatelje BiH: postavljanje bisti Ashdownu, Mocku i Mazowieckom

Sjećanje na iskrene prijatelje BiH: postavljanje bisti Ashdownu, Mocku i Mazowieckom

Sarajevo i BiH ne zaboravljaju svoje prijatelje: U petak, 28. februara 2020. godine u u Alipašinoj ulici, na šetnici kod parka Kemal Monteno bit će upriličena svečanost  povodom otkrivanja bisti:  Paddyju Ashdownu, Aloisu Mocku i Tadeuszu Mazowieckom.

Kao liberali, koji s Paddyjem Ashdownom dijele zajedničke idejne te ljudske vrijednosti, i ubuduće ćemo nastaviti održavati sjećanje na: lik, djelo i  prije svega ideje bivšeg visokog predstavnika u BiH.

 

Udruženje Liberalni forum i Liberalno demokratska stranka BiH pozdravljaju odluku Općine Centar da se u Alipašinoj ulici, na šetnici kod parka Kemal Monteno, postave biste dokazanim prijateljima naše zemlje Paddyju Ashdownu, Aloizu Mocku i Tadeuszu Mazowieckom.

Na ovaj način Sarajevo i Bosna i Hercegovina pokazuju ne samo da ne zaboravljaju dobročinstva i podršku svojih prijatelja u svijetu, nego i kojim civilizacijskim vrijednostima kao grad i zemlja pripadaju – vrijednostima otvorenog društva i liberalne demokratije.

Kao liberalima posebno nam je drago što će bistu u glavnom gradu BiH dobiti lord Paddy Ashdown, dugogodišnji lider Liberalnih demokrata u Velikoj Britaniji i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Vrijednosti koje je kao liberalni lider zagovarao u svojoj zemlji, Ashdown je s pozicije visokog predstavnika implementirao u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući Ashdownu BiH je, između ostalog, dobila:  jedinstvenu vojsku, ujedininjene obavještajne službe, reformirasano sudstvo i jedinstvenu poreznu upravu koja je državnom nivou BiH omogućila vlastiti izvor prihoda.

Ashdownov je u svom radu doveo do izuzetnog preokreta u izvođenju reformi koje su BiH omogućile da se od ratnih posljedica i ideologija političkih stranaka približi miru i integraciji u evroatlantske institucije.

Odlazak Ashdowna s pozicije visokog predstavnika poklopio se s promjenom političke klime i odnosa u zemlji, kada su na  mjesto saradnje, izgradnje institucija i evroatlantskih integracija ponovo stupili nacionalistička isključivost, razgradnja države i njenih institucija te radikalno usporavanje puta ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Stoga, sjećanje na lik i djelo Paddyja Ashdowna mora nam služiti, ne samo kao odavanje zahvalnosti i počasti našem dobročinitelju i dokazanom prijatelju, nego i putokaz kojim vrijednostima, politikama, ali i principima djelovanja  se BiH kao država, treba vratiti i postati, uređeno i prosperitetno društvo, integrisano u evropsku porodicu naroda.

Podsjećamo da su Liberalno demokratska stranka i Liberalni forum 27. decembra 2018. zajednički organizovali komemorativni skup u spomen na lorda Paddyja Ashdowna, kao i da smo nedavno,  na prvu godišnjicu smrti organizovali komemorativni skup  sjećanja na bivšeg visokog predstavnika.

Kao liberali, koji s Paddyjem Ashdownom dijele zajedničke idejne te ljudske vrijednosti, i ubuduće ćemo nastaviti održavati sjećanje na: lik, djelo i  prije svega ideje bivšeg visokog predstavnika u BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *