SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ZABRANITI DODIKU UČEŠĆE NA IZBORIMA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ZABRANITI DODIKU UČEŠĆE NA IZBORIMA

Liberalno-demokratska stranka traži da, nakon nastavka javnog ispoljavanja negiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, Vijeće za impelementaciju mira i Visoki predstavnik izreknu sankciju zabrane učešća na izborima Miloradu Dodiku.

Njegova posljednja izjava o brisanju granica sa Srbijom je unutarnji udar na državni suverenitet Bosne i Hercegovine, a ta izjava dolazi od političkog zvaničnika koji se obavezao na poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

Iako to ne iznanađuje nakon negiranja Ustavnog suda i ohrabrivanja amtosfere linča i fizičkih napada na novinare a prije toga i izostanka reakcije na prizivanje novog genocida nad Bošnjacima, Liberalno demokratska stranka smatra da je posljednji tren za takvu rekaciju međunarodne zajednice jer bi u suprotnom ista mogla biti suočena za još strašnijim izazovima i ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nadalje, Dodikov usklađeni rad sa predsjednikom Srbije Vučičem sa ciljem otvaranja principa promjene teritorija međunarodno priznatih zemalja i uspostavu priče o „razgraničenju“ zemalja i teritorija je za LDS dokaz potpuno fašističkog pristupa politici.
Treba se podsjetiti da su jos prije 15 tak godina ekspertske komisije dvije zemlje usaglasile karte i granicu shodno Badinterovoj komisiji te da su takve granice već jasne i utvrđene. Svo ovo vrijeme čeka se da Srbija ratificira međunarodnim sporazumom definirane karte, što je BiH već uradila.

Radi se u stvari, o pokušaju da se BiH stavi pred svrsen cin i odustane od potrazivanja duga od strane Srbije i iznosa duga u milijardama KM za protupravnu eksploataciju Srbije dvije HE Zvornik i Bajina Basta. Da bi kamuflirao ovu pljačku zemlje čiji je zvaničnik, Dodik uporno promovira politiku secesije i ponasa se kao da je RS sastavni dio Srbije. Ovo zahtjeva i snažniju i odlučniju reakciju i EU kao baštinara vladavine prava i NATO-a kao garanta stabilnosti Evrope, jer nastavak ovog ponašanja manjeg bh entiteta moze izazvati novi ratni pozar i vratiti region u godine 91 i 92 .g.

LDS poziva OHR koji je obavezan da reaguje u ovim situacijama da koristi svoj mandat i onemoguci ovako flagrantno narusavanje bezbjednosne i politicke situacije ne samo u BiH vec i u cijelom regionu.
BiH treba mir..treba svoju buducnost .treba da se bori za nova radna mjesta kako bi se zaustavio egzodus mladih u EU. LDS. dize svoj glas protiv ovakvih svjesno kreiranih provokacija koje bi da vrate nazad pitanje granica koje su rijesene uz velike napore svih relevatnih svjetskih sila i Ujedinjenih nacija. LDS potvrđuje da nema mijenjanja granica. Takve ambicije pripadaju lošoj prošlosti i međunarodna zajednica tamo što prije treba poslati Dodika kao sadašnjeg simbola te politike u regionu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *