S NAMA KROZ GREEN DEAL I DIGITALIZACIJU, DO EKONOMSKE POMOĆI I BOLJU SARADNJU SA EU

S NAMA KROZ GREEN DEAL I DIGITALIZACIJU, DO EKONOMSKE POMOĆI I BOLJU SARADNJU SA EU

LDS – Liberalno demokratska stranka BIH , u ove izbore kreće u odlučnu borbu za:

– Jednakopravnost i slobodu   za sve,

– Za liberalno trzište u kome će mladi u svojoj domovini moći pokazati svoje sposobnosti,

– Za ” Green deal” istorijski ekoloski projekat EU koji će finansirati naše ideje za bolju zaštitu vazduha, vode i tla u BiH,

– Protiv nacionalista, kriminalaca, nesposobnih i korumpiranih vladara,

– Sposobni smo da zajedno sa svojim istomišljenicima i patriotima uredimo zajednicu u kojoj će se svi njeni građani osjećati  dostojanstveno.

Započnimo obnovu, od temelja!

Svoj politički program zasnivamo na slobodnim i ravnopravnim građanima na cijeloj teritoriji Bosni i Hercegovini.

Pojedinačna prava suverenih građana, kao zamjena za nedefinisana kolektivna prava, omogućavaju proširivanje demokratskih prava i sloboda za cijelo društvo.

Ekonomske slobode za male i velike kompanije gdje preduzetništvo nije kriminal, gdje mala preduzeća predstavljaju motor razvoja, oslobođena birokratskih okova i političkih ucjena.

Sve kompanija moraju imati ista prava bez podjele na naše i njihove, po bilo kojem osnovu.

I mladi i stariji moraju dobiti iste šanse, moraju dobiti jednake prilike, i kada nisu “nečiji” ili politički nisu podobni. Zajednica mora kreirati više šansi i više prilika za rad i za lični razvoj, tako da svoj život i napredak za svoju porodicu vide i planiraju u Bosni i Hercegovini.

Korupcija, kriminal, trgovina uticajem, sukob interesa i dirigovane javne nabavke moraju ostati u prošlosti Bosne i Hercegovine, a njihova kontrola i spriječavanje, sankcionisanje i procesiranje na sudu, moraju se zasnivati na najboljoj Evropskoj praksi.

Vladavina prava, nezavisno i efikasno sudstvo, izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava te Ustavnog i ostalih domaćih sudova, moraju postati svakodnevna redovna praksa i obaveza svih zajednica, institucija i građana, najviši standardi poštovanja ljudskih prava i njihova prava usklađeni sa savremenom praksom i standardima EU i svijeta.

Rješavanje problema migracija u Bosni i Hercegovini treba strateški koordinirati sa rješenjima na kojim upravo radi i EU, kao krajnji cilj migracija i migranata koji prolaze kroz BiH.

Proevropska orijentacija Bosne i Hercegovine i LDS-a je izbor Evropskih vrijednosti za nas i za našu djecu. Skeptici će naći brojne mane EU, iako je to trenutno najliberalnija regija na svijetu, kao i regija gdje se ljudska prava i druga demokratska načela najviše poštuju.

Evropska Unije je naš najveći trgovinski partner ali i naš najveći razvojni partner. Green Deal kao generacijski projekat cijelog kontinenta, mora postati i naš veliki cilj što će EU vrlo bogati honorirati.

Paket pomoći Zapadnom Balkanu koji će donijeti EU na samitu u Sofiji je najveći Maršalov plan i signal da se pokrenemo, usvojimo plan reformi sa 14 preporuka i uslova EU, kojim će se ubrzati naš put ka punopravnom članstvu u EU i NATO, kao našem najvažnijem koraku u razvoju moderne Bosne i Hercegovine.

Naše obaveze poštivanja međunarodnog prava, preuzetih obaveza te proporuke i mišljenja EU, sada su i glavni uslov za dobijanje ekonomske pomoći građanima i kompanijama u Bosni i Hercegovini.

Green Deal, kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan, finansira i podržava dekarbonizaciju, inovacije i digitalizaciju, što je jedna od glavih političkih poruka LDS – Liberalno Demokratske Stranke Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *