REKONSTRUKCIJA TUNELA VRANDUK: Šta djeca znaju šta je 300 miliona?

REKONSTRUKCIJA TUNELA VRANDUK: Šta djeca znaju šta je 300 miliona?

Rekonstrukcija tunela Vranduk je tehnički posao, i svakako je potrebna.

Po tenderu, to je oko 16 miliona.

Blokada saobraćaja je sasvim drugi posao  i ogromna šteta (prema Udruženju poslodavaca, to je milion KM štete svaki dan) ukupno oko 300 miliona.

Posao rekonstrukcije tunela pretvara u strašnu bitku sa vremenom.

U ovoj bitci pobjeđuju najbolji organizatori, i oni koji najbolje koriste vrijeme. Vrijeme izvođenja rekonstrukcije je zbog toga trebalo biti najvažniji kriterij za izbor izvođača. U tenderu JP Ceste Federacije BiH ovaj kriterij nije ni postojao, a ni same Ceste Federacije BiH nikad nisu odredile maksimalan rok za izvođenje rekonstrukcije.

Trebalo je angažovati svu domaću i dostupnu stranu operativu – da se pripremi i izvede ovaj vanredno važan posao. Vrhunskom kampanjom, paralelnim radom i dobrom organizacijom rada, mogle su se izbjeći velike štete.

Umjesto: 100 ljudi, 10 mjeseci i 300 dana, isti posao je 200 radnika moglo obaviti za 150 dana, ili  400 za 75 dana ili 500 ljudi za manje od 2 mjeseca.

Moguća su bila i druga rješenja, kao što je prethodna izgradnja efektivne i stalne obilaznice – alternativne komunikacije, koja bi i inače bila raspoloživa stalno za bilo kakvu blokadu, saobraćajnu gužvu, nesreću u tunelu, pa i ovakve poslove rekonstrukcije.

Organizacija rada u više smjena, 24 sata dnevno, uz paralelan rad više kompanija, većeg broja radnika i mehanizacije samo su neke opcije kojim se trajanje blokade saobraćaja moglo skratiti bar 5 puta.

Organizacija rada tako da se saobraćaj blokira samo u noćnim satima. I ovo bi smanjilo štete bar 5 puta!

Slično kao obavještavanje javnosti o početku radova, čak 15 dana poslije njihovog početka, država i JP Ceste Federacije BiH ne poštuju interes  građana i kompanija koji zbog njihove nebrige, nestručnosti i javašluka, trpe ogromne štete.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *