Programska izjava LDS BiH

No Comments BLOG

U političkom društvu Bosne i Hercegovine postoje dva identiteta, koji po svom neizbrisivom postojanju uz vladavinu osnovnih ljudskih sloboda i prava obogaćuju ovaj prostor.

Prvi je Bosansko Hercegovački identitet koji stoljećima pripada svakom njenom građaninu bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost i favorizuje sve državne atribute i stariji je od drugog koji je kroz historiju promjenjivog Etničkog entiteta, koji čuva nacionalnu pripadnost, vjeru, pismo i običaje.

Nakon višestranačkih izbora 1990 godine i disolucije Jugoslavije, na prostorima Bosne i Hercegovine u političkom društvu došlo je do promjene i etnički identitet utemeljen na desničarskim politikama potiskuje Bosansko Hercegovački identitet pri čemu državu BiH kvalificira kao ne demokratsku u kojoj se Evropska Konvencija o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazburga ne primjenjuju, odnosno ne poštivaju.

Lideri nacionalnih stranaka deklarativno se zalažu za poštivanje ljudskih sloboda i prava, a u praksi ne da ne žele da sprovedu presude međunarodnih sudova, već predlažu zakonska rješenja koja su vladala u nacionalističkim sistemima, čime državu BiH guraju u politički,socijalni i ekonomski ponor.

Građani BiH imaju na djelu nesposobnost nacionalnih stranaka i nacionalnih demokrata da upravljaju državom. Ne mogu postići koncenzus oko uključenja BiH u euroatlanske integracije i Nato, a njeni pojedini najveći dužnosnici negiraju njenu suverenost i nezavisnost, odnosno otvoreno zastupaju interese drugih država, čime direktno krše Dejtonski mirovni sporzaum.

KAKO SE IDEOLOŠKI ODREDITI

LDS svjesna da se nalazi u neravnopravnoj političkoj borbi protiv nacionalista, koji su u velikoj mjeri podpomognuti iz vana, u isto vrijeme vjeruje u buđeje građanske svijesti i u uspjeh ideje liberalizma o građanskoj Bosni i Hercegovini, kao jedinoj ozbiljnoj i respektabilnoj alternativi.

LDS BiH se javlja kao spona između istrošenog jednopartijskog i istrošenog troetničkog umlja, potpuno svjesni vrlo teškog zadatka, spremni su se podvrgnuti stvarnosti.

Ideju liberalizma uspostaviti ćemo putem parlamentarne demokracije, vladavine prava, tržišne ekonomije, osiguravanjem ravnopravnosti i neotuđivih prava svakom pojedincu.

Drugi čitaju :

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *