Obilježavanje međunarodnog Dana mladih

Obilježavanje međunarodnog Dana mladih

12. avgust  – međunarodni Dan mladih

Na planeti trenutno živi više od 1,8 milijardi mladih ljudi, u dobi od  10  do 24 godine. To je najveća populacija mladih ikada.

Međutim, više od polovina djece između 6 i 14 godina nisu pismena, niti dobijaju osnovna znanja iz matematike – i pored činjenice da većina njih pohađa osnovnu školu.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, prije 20 godina (1999.)  proglasila je 12. avgust Danom mladih, koji podsjeća na važnost mladih žena i muškaraca, kao ključnih partnera u promjenama, i kao priliku za isticanje značaja problema s kojim se susreće mlađa populacija.

U Evropi: mladi su u Britaniji većinom glasali za ostanak u EU, dok su snagu i ključni doprinos reformama u Poljskoj  (ciljem odbrane vladavine prava i demokratije) dali upravo pripadnici mlađe populacije. Time su još jednom mladi pokazali za kakvu ideju progresivne demokratije se zalažu, i kako zamišljaju Evropu u kojoj žele da žive.

U okviru ALDE Partije (Alijansa Liberala i Demokrata za Evropu) djeluje i posebno omladinsko krilo koje se zove LYMEC (Mladi Liberali Evrope), baš kao dokaz velike važnosti ove grupe građana Evrope.

Pozivamo da nam se pridružite,  i tako pokažete put kojim svijet Bosne i Hercegovine i Evrope može biti bolji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *