LDS ZA BOLJITAK :Želi opljačkanim građanima BiH vratiti u nuždi uzeto

No Comments BLOG

Predsjednik Liberalno Demokratske Stranke mr.sci. Hariz Redžić “Pitaju me za jednog biznismena, koji je kupovao certifikate po bagatelnoj cijeni (od 1-2% od nominalne vrijednosti), da li je on lopov.
Moje mišljenje je da nije lopov, ali da nije ni pošten.
A evo kako.
Nisam čuo da je taj “biznismen” nešto ukrao ili pronevjerio, ali je kupovao certifikate od građana koji su tad bili u teškoj materijalnoj situaciji i oni su iz nužde da bi bukvalno preživjeli prodavali certifikate bud zašto.

Slična situacija je bila i u toku rata, kada su građani za par kilograma brašna davali zlatnik (šorvan) vrijednisti cca.500€.
Oni koji su uzimali te zlatnike u zamjenu za par kilograma brašna za mene su ratni profiteri i nepošteni, i isti su kao i neki “biznismeni” koji su kupovali certifikate za cca.2% od nominalne vrijednosti, a kasnije ih u knjigovodstvu knjižili u punom nominalnom iznosu.
Takvi “biznismeni” imaju spiskove građana od kojih su kupovali te certifikate i ako žele da budu pošteni oni bi trebali pozvati te građane i isplatiti im razliku iz dobiti koju sada ostvaruju.
U protivnom mislim da građani mogu putem tužbe ostvariti pravo na isplatu, jer je očito da se radi o nezakonitom bogaćenju koje nikada ne zastarijeva.”

Drugi čitaju :

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *