LDS traži da PIC poništi ovjere SNSD-a za izbore 2018.

No Comments BLOG

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine poziva Vijeće za implementaciju mira i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da zbog nesankcioniranja otvorenog govora mržnje i poziva na genocid stranačkog funkcionera SNSD-a Rajka Vasića ovu stranku diskvalificira sa izbora 2018-e.

Slijedi tekst javnog pisma:

Sladostrasno i opasno nacionalističko divljanje, otvoreno pokazivanje mržnje i pozivi na novo nasilje koji su obilježili protekle dane predstavljaju rezultat procesa nesposobnosti i/li nespremnosti Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira da održe nivo demokratičnosti i reda uspostavljenog aktivnim korištenjem Bosnkih ovlasti do 2006-te godine.

LDS smatra da je sad trenutak za odlučno djelovanje i preduzimanje akcije koja će jasno demonstrirati da se takva politika neće isplatiti i da ne može biti osnov na kojem neodgovorni, uveliko kriminalizirani političari planiraju sakupiti poene pred naredne izbore.

LDS kao uvjereni pobornik sistema liberalne demokratije podsjeća zvaničnike zemalja koje baštine principe vladavine prava da je pravo na slobodu misli, riječi i djela omeđeno prostorom slobode onog pored tebe. Zbog toga, a posebno zbog izostanka jedino potrebne reakcije SNSD-a – trenutnog isključenja Rajka Vasića iz članstva ove stranke. Izostanak takve reakcije znači da Rajko Vasić predstavlja vojno krilo SNSD-a koje pozivom na ponavljanje genocida de facto postaje teroristička organizacija.

LDS očekuje da Vijeće za implementaciju mira ovlasti Visokog predstavnika Valentina Inzka da odmah kazni SNSD uskračenjem učešća na izborima 2018. godine i poništenjem njihove ovjere u CIK-u.

Samo takva odluka može predstaviti primjer koji je potreban za obuzdavanje nacionalizama u Bosni i Hercegovini uz istovremeno demonstraranje poruke svim biračima da međunarodna zajednica istinski želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku zemlju zasnovanu na vladavini prava i zaštiti svih njenih građana i svih njihovih bilo individualnih bilo kolektivnih identiteta.

Pisanje saopštenja kojim se izražava zabrinutost jednostavno nije  dovoljno dobro kao što je pokazala slika dječaka koji u okviru proslave sportskog uspjeha jedne reprezentacije de facto glorifikuje uništenje jednog naroda.

Izostanak rekacije ambasadori PIK-a znači prihvatanje takvih rekcije kao vrijednosti odrastanja nove generacije u BiH.

Drugi čitaju :

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *