LDS BiH: Posjeta Ilhana Kyuchyuka, potpredsjednika Alijanse liberalnih demokrata Europe

LDS BiH: Posjeta Ilhana Kyuchyuka, potpredsjednika Alijanse liberalnih demokrata Europe

V.d. predsjednika LDS BiH, Hasib Salkić, susreo se  sa Ilhanom Kyuchyukom, članom Europskog parlamenta, potpredsjednikom ALDE – Alijanse liberalnih  demokrata Europe i predsjednika mladih – bugarske stranke Pokreta za prava i slobode. Tema razgovora bila je jačanje liberalnih stranaka u jugoistočnoj Europi, kao i promocija liberalnih ideja kroz planirane zajedničke projekte.

 

 

Sarajevo: petak, 26. 07. 2019.

V.d predsjednik LDS BiH, g. Hasib Salkić,  susreo se sa Ilhanom Kyuchyukom, članom  Europskog parlamenta i  potpredsjednikom Alijanse liberalnih demokrata Europe – ALDE. Tom prilikom razgovarano je o saradnji s liberalno orijentiranim strankama Europe, a s kojima LDS BiH održava dugogodišnje veze.

Posebno je ukazano na potrebu moblizacije svih progresivnih pro-europskih snaga, na zaustavljanju rastućeg populizma i nacionalizma u Europi, ali i šire.

Obzirom na: prošlost, ratna razaranja i zločine, BiH predstavlja primjer koliko su štetne ideologije zasnovane na nacionalizmu. S tim u vezi razmotrena je ideja održavanja konferencije,  koja bi se realizirala krajem godine u Sarajevu. Na planiranoj konferenciji bi se  okupile vodeće evropske  liberalne partije i pokreti.

Tom prilikom, a na bazi zaostavštine jednog od vodećih liberalnih mislilaca i političara Lorda Paddy Ashdowna, evropskoj javnosti odaslala bi se poruka: tolerancije, suživota kao i upozorenje zasnovano,  ne samo na isksustvu BiH nego i šire, o štetnosti nacionalizma po: mir, demokraciju i jačanje EU.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *