KONFERENCIJA LIBERALA JUGOISTOČNE EUROPE

KONFERENCIJA LIBERALA JUGOISTOČNE EUROPE

Predsjednik LDS BiH mr. Hariz Redzić, predvodi bh. delegaciju na jubilarnom, 10. zasjedanju regionalne mreže liberalnih stranaka jugoistočne Evrope (Libseen), koja se održava od 18. do 20. septembra u Skoplju.

Regionalna mreža formirana je na inicijativu tadašnjeg rukovodstva Mladih liberala, predstavlja platformu za razmjenu: informacija, definiranja načina saradnje i zajedničke promocije liberalnih politika i vrijednosti u regionu, a čije članice još uvijek nisu u potpunosti završile proces euro-atlanskih integracija.

Predsjednik LIBSEEN-a,  Roman Jakić (Slovenija)  pozdravio je  okupljene istaknuvši da su liberali uvijek bili lideri bolje strane istorije, i da je u vremenu rastućeg populizma i političkog skretanja u desno, danas jos važnije snažno promovirati i boriti se za: individualna ljudska prava i slobode te vladavinu prava – a ne ljudi.

Sastanku povodom 10 godina LIBSEEN-a prisustvuje i predsjednik ALDE (grupacija liberalnih i demokratskih stranaka u evropskom parlamentu) g. Van Baalen, kao i lideri liberalnih stranaka regiona: Vesna Pusić, Čedomir Jovanovića, Andrije Popovića…

Bh. liberali su iskoristili  priliku kako bi kolege upoznali sa atmosferom u BiH u predizbornoj kampanji, i svim ograničenjima  zbog agresivne kampanje koja ravnopravnim tretira i pozive na: novi genocid, otvorene udare na ustavni poredak i rasparčavanje zemlje, tako i zbog pasivnosti i nezaiteresovanosti Visokog predstavnika i međunarodne zajednice u održavanju ne tako davno postignutih demokratskih standarda.

Predsjednik LDS BiH, Hariz Redzić je tokom konferencije govorio o sve većem problemu ekonomske emigracije iz BiH, uzrokovane lošim političkim odnosima etno kleptomana i korupcijom, koja je postala standard ponašanja u kojem sve veći broj ljudi ne želi da učestvuje, pa nazalost napušta BiH.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *