Foto: Otkrivene biste Paddya Ashdowna, Aloisa Mocka i Tadeusza Mazowieckog

Foto: Otkrivene biste Paddya Ashdowna, Aloisa Mocka i Tadeusza Mazowieckog

U prisustvu predstavnika: Općine Centar i viših nivoa vlasti, članova ratnog Predsjedništva RBiH, diplomatskog kora, članova Liberalno demokratske stranke  i građana, u petak, 28. februara 2020. godine u Alipašinoj ulici, upriličena je svečanost otkrivanja bisti: Paddyu Ashdownu, Aloisu Mocku i Tadeuszu Mazowieckom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je skromni doprinos kulturi sjećanja, a trojici velikana zahvala za sve ono što su radili i činili za državu Bosnu i Hercegovinu.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paddy Ashdown se smatra jednim od najaktivnijih međunarodnih zvaničnika koji je radio u našoj zemlji, a posao visokog predstavnika obavljao je od 2002. do 2006. godine. Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine je zaslužio da mu odamo priznanje. Porodica Paddya Ashdowna uputila je pismo u kojem su naveli,  da su izuzetno polaskani čašću koju narod Bosne i Hercegovine upućuje Paddyu Ashdownu, čovjeku koji je volio ovu zemlju i ljude koji u njoj žive.

Prilikom posljednjeg boravka u BiH, u novembru 2015. godine,obratio  se sarajevskim studentima, poručivši da:

„BiH može biti mali dragulj Evrope, ali svi zajedno,  domaći političari i međunarodna zajednica moraju biti partneri na tom putu“.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartman (Hartmann) podsjetila je na istinsko zalaganje Alojza Moka za međunarodno priznanje BiH kao samostalne i suverene države.

Ambasador Poljske, njegova ekselencija Jaroslaw Lindenberg, izrazio je zavalnost postavljenoj bistu i sjećanju na Tadeusza Mazowieckog.  1992. godine Ujedinjene nacije su ga izabrale da prati dešavanja u BiH, i osigura da ljudska prava ne budu kršena. Tri godine kasnije, nakon pada zaštićene zone Srebrenice, Mazowiecki je podnio neopozivu ostavku na mjesto na koje je izabran kao znak protesta protiv pasivnosti velikih sila međunarodne zajednice na ratne zločine i  genocid počinjen za vrijeme rata u Bosi i Hercegovini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *