CINIČNE I DESTABILIZIRAJUĆE PORUKE LAVROVA

LDS BiH jucerašnju posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrova i prihvatanje nagrade koje su dobili i od UN presuđeni zločinci za genocid Karadzić, Mladić i generali Vojske RS vidi kao vrhunski cinizam i kontinuitet politike podrške političkim nasljednicima Milosevića i Karadzića.
“Gostujući u BiH ministar je prvo obišao državne institucije, a zatim i predsjednika RS koji mu je urućio odlikovanje koja su ranije urućena i osuđenim ratnim zloćincima.
Lavrov je primajući ovo odlikivanje jasno potvrdio umiješanost Rusije u počinjene zloćine genocida nad Bosnjacima. Njegove izjave o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci dogovoru tri naroda su odraz cinizma ruske politike koji se ogleda u činjenici da u Dejtonskon mirovnom sporazumu stoji: “međunarodne Konvencije o ljudskim pravima i slobodama imaju prednost u sprovođenju na teritoriji BiH o udnosu na Dejtonski mirovni sporazum”.
Lavrov kao saveznik ratnih zloćinaca ni jednom riječju nije rekao da je sprovedba presuda međunarodnih sudova obavezujuća i da od vlasti RS očekuje kooperativnost u njihovoj implementaciji.
Rusija je i dalje stava da se Rezolucija o počinjenom zločinu genocida u Srebrenici ima smatrati anti srbskim aktom, a ne stvarnim dokazima o počinjenom zločinu.
LDS trazi da se Ruskim zvaničnicima zabrani dolazak u Srebrenicu sve dok u Savjetu bezbijednosti ne pokrene inicijativu o usvajanju rezolucije na koju je ulozila veto”, stoji u saopćenju LDS koje na kraju potvrđuje da je ključni razlog posjete destabilizacija unutrašnjih prilika u BiH kako bi se zaustavio njen put ka euro-atlanskim i EU integracijama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *